Κατασκευή τεστ από: Καρβουνίδη Γιώργο Καθηγητή Πληροφορικής ΠΕ20
Μοριακότητα (Μ) ενός διαλύματος είναι τα γραμμομόρια (moles) της διαλυμένης ουσίας που περιέχονται σε ένα:
Λίτρο (L) διαλύτη
Χιλιόγραμμo (Kg) διαλύτη
Λίτρο (L) διαλύματος
Χιλιόγραμμο (Kg) διαλύματος
Στα κολλοειδή διαλύματα η διαλυμένη ουσία βρίσκεται με τη μορφή:
Μορίων
Ιόντων
Μορίων και ιόντων
Συγκροτημάτων μορίων ή μορίων και ιόντων
Η διαλυτότητα μιας στερεής ουσίας εξαρτάται από:
Τη φύση του διαλύτη και την πίεση
Την πίεση και τη θερμοκρασία
Τη θερμοκρασία και το μέγεθος των σωματιδίων της
Όλα τα παραπάνω
Δευτεροταγείς λέγονται οι αλκοόλες οι οποίες έχουν:
Δύο υδροξύλια (-ΟΗ) στο μόριό τους
Ένα υδροξύλιο (-ΟΗ) στο μόριό τους αλλά το άτομο του άνθρακα ο οποίος φέρει το υδροξύλιο συνδέεται με δύο άτομα άνθρακα
Δύο υδροξύλια (-ΟΗ) τα οποία βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος της ανθρακικής αλυσίδας
Ένα υδροξύλιο (-ΟΗ) το οποίο συνδέεται με ένα άτομα άνθρακα που φέρει και άλλη χαρακτηριστική ομάδα
Τα λίπη και τα έλαια είναι μίγματα εστέρων των λιπαρών οξέων με:
Προπυλενογλυκόλη
Γλυκερίνη
Σορβιτόλη
Κητυλική αλκοόλη
Στα φυσικά λίπη και έλαια μπορούν να περιέχονται σε μικρές ποσότητες τα εξής συστατικά:
Βιταμίνες
Ελεύθερα λιπαρά οξέα
Υδρογονάνθρακες
Όλα τα παραπάνω
Τα λίπη και τα έλαια που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα είναι:
Κορεσμένα
Ακόρεστα
Πολυακόρεστα
Όλα τα παραπάνω
Οι σάπωνες παρασκευάζονται με σαπωνοποίηση των λιπών και των ελαίων και το pH τους είναι:
Αλκαλικό
Όξινο
Ουδέτερο
Εξαρτάται από το είδος του λίπους ή του ελαίου που χρησιμοποιήθηκε
Ένα καλλυντικό που είναι γαλάκτωμα είναι ένα προϊόν το οποίο:
Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου
Αποτελείται από υδατική και ελαιώδη φάση και στο οποίο η μια φάση είναι διασπαρμένη μέσα στην άλλη
Χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση του σώματος
Χρησιμοποιείται για να μαλακώσει τα μαλλιά
Το μόριο ενός γαλακτωματοποιητή που είναι επιφανειακοενεργή ουσία περιέχει ομάδες οι οποίες είναι:
Πολικές
Μη πολικές
Πολικές και μη πολικές
Τίποτε από τις παραπάνω
Στα γαλακτώματα τύπου νερό σε λάδι (W/O):
Η υδατική φάση είναι διασπαρμένη μέσα στην ελαιώδη
Η ελαιώδη φάση είναι διασπαρμένη μέσα στην υδατική
Η υδατική φάση είναι διαλυμένη μέσα στην ελαιώδη
Η ελαιώδη φάση είναι διαλυμένη μέσα στην υδατική
Όταν αναμιγνύονται οινόπνευμα και νερό με αναλογία όγκων αντίστοιχα 1 : 4 το σύστημα που προκύπτει είναι:
Γαλάκτωμα τύπου O/W
Γαλάκτωμα τύπου W/O
Μικρογαλάκτωμα
Διάλυμα
Όταν διασπείρεται παραφινέλαιο μέσα σε νερό για να σχηματιστεί γαλάκτωμα τύπου λάδι σε νερό (O/W) τότε το σύστημα που προκύπτει είναι:
Σταθερό γιατί περιέχει περισσότερη ενέργεια
Ασταθές γιατί περιέχει περισσότερη ενέργεια
Σταθερό γιατί περιέχει λιγότερη ενέργεια
Ασταθές γιατί περιέχει λιγότερη ενέργεια
Οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των γαλακτωμάτων μπορούν να είναι:
Επιφανειακοενεργές ουσίες
Υδρόφιλα κολλοειδή διαλύματα
Λεπτώς διαμελισμένα σωματίδια στερεών ουσιών
Όλα τα παραπάνω
Στα γαλακτώματα τύπου O/W τα υδρόφιλα κολλοειδή διαλύματα δρουν ως γαλακτωματοποιητές γιατί:
Μειώνουν τη μεσεπιφανειακή τάση και την ελεύθερη επιφανειακή ενέργεια
Σχηματίζουν ένα πολυμοριακό στρώμα γύρω από τα διασπαρμένα σταγονίδια της ελαιώδους φάσης
Αυξάνουν το ιξώδες της υδατικής φάσης
Όλα τα παραπάνω
Στα γαλακτώματα τύπου O/W οι επιφανειακοενεργές ουσίες δρουν ως γαλακτωματοποιητές γιατί:
Αυξάνουν την μεσεπιφανειακή τάση και την ελεύθερη επιφανειακή ενέργεια
Σχηματίζουν ένα πολυμοριακό στρώμα γύρω από τα διασπαρμένα σταγονίδια της ελαιώδους φάσης
Φορτίζουν θετικά ή αρνητικά τα διασπαρμένα σταγονίδια της ελαιώδους φάσης εάν αυτές είναι ιοντικές
Όλα τα παραπάνω
Η μέθοδος των χρωστικών, η μέθοδος της αραίωσης και η αγωγιμομετρική μέθοδος είναι οι μακροσκοπικές μέθοδοι προσδιορισμού του τύπου των γαλακτωμάτων. Σύμφωνα με αυτές τις μεθόδους τα γαλακτώματα τύπου νερό σε λάδι (W/O) σχηματίζουν δακτυλίους με την λιποδιαλυτή χρωστική,
Επιτρέπουν την δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν αραιώνονται με νερό
Αραιώνονται με νερό και δεν επιτρέπουν την δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος
Αραιώνονται με λάδι και δεν επιτρέπουν την δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος
Επιτρέπουν την δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος και αραιώνονται με νερό
Για να παρασκευαστούν σταθερά γαλακτώματα τύπου λάδι σε νερό (O/W) πρέπει η συνολική τιμή της Υδροφιλικής Λιποφιλικής Ισορροπίας (HLB) των επιφανειακοενεργών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές να είναι:
3 – 6
6 – 9
9 - 12
12 - 15
Αναστροφή ενός γαλακτώματος είναι η μετατροπή από:
Γαλάκτωμα τύπου O/W σε W/O και αντίστροφα
Γαλάκτωμα χαμηλού ιζώδους σε υψηλού ιζώδους και αντίστροφα
Γαλάκτωμα τύπου O/W σε ζελέ και αντίστροφα
Γαλάκτωμα τύπου W/O σε πομάδα και αντίστροφα
Όταν η περιεκτικότητα μιας επιφανειακοενεργής ουσίας σε ένα υδατικό διάλυμά της είναι μικρότερη από την κρίσιμη συγκέντρωση μικυλλίων (cmc) τότε τα μόρια της θα βρίσκονται μέσα στο διάλυμα με τη μορφή:
Σφαιρικών μικυλλίων
Γραμμικών μικυλλίων
Ελευθέρων μορίων
Όλα τα παραπάνω
Το pH ορίζεται ως:
Η συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου [H+]
O λόγος των συγκεντρώσεων των ιόντων υδρογόνου [H+] προς τα ιόντα υδροξυλίου [ΟH-]
Ο αρνητικός δεκαδικός λογάριθμος της συγκεντρώσεως των ιόντων υδρογόνου [H+]
Ο αρνητικός δεκαδικός λογάριθμος του λόγου των συγκεντρώσεων των ιόντων υδρογόνου [H+] προς τα ιόντα υδροξυλίου [ΟH-]
Για να προκληθεί ροή σε ένα σύστημα απαιτείται να εφαρμοστεί η τάση διάτμησης η οποία είναι:
Δύναμη
Δύναμη ανά μονάδα επιφανείας
Δύναμη ανά μονάδα μήκους
Δύναμη ανά μονάδα όγκων
Το ιξώδες ενός καλλυντικού προϊόντος εκφράζει:
Το μέτρο της αντίστασής του να ρέει
Την ευκολία με την οποία απορροφάται από το δέρμα
Τη σταθερότητά του
Τη σταθερότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες
Η μονάδα μέτρησης του ιξώδους στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) είναι:
P (Poise)
Pa.s (Pascal . second)
N. m-2 (Newton . meter-2)
Kg. m-1 (Kilogram . meter-1)
Όταν αυξάνεται η ταχύτητα διάτμησης στα νευτωνικά συστήματα, το ιξώδες τους
Παραμένει σταθερό
Αυξάνεται
Μειώνεται
Αυξάνεται στην αρχή και μετά παραμένει σταθερό
Όταν αυξάνεται η ταχύτητα διάτμησης στα ψευδοπλαστικά συστήματα, το φαινόμενο ιζώδες τους:
Παραμένει σταθερό
Αυξάνεται
Μειώνεται
Παραμένει σταθερό στην αρχή και μετά μειώνεται
Το φαινόμενο της θιξοτροπίας παρατηρείται στα συστήματα:
Νευτωνικά και πλαστικά
Ψευδοπλαστικά και νευτωνικά
Ψευδοπλαστικά και πλαστικά
Διασταλτικά και νευτωνικά
Το ιξωδόμετρο περιστρεφομένου κυλίνδρου (Brookfield) χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ιξώδους των:
Νευτωνικών συστημάτων
Ψευδοπλαστικών συστημάτων
Πλαστικών συστημάτων
Όλων των παραπάνω
Με την χρωματογραφία μπορούν να προσδιοριστούν ποιοτικά ή ποσοτικά:
Μόνον έγχρωμες ουσίες
Μόνον άχρωμες ουσίες
Έγχρωμες και άχρωμες ουσίες
Καμία από τις παραπάνω
Ο συντελεστής επιβράδυνσης (Rf) στη χρωματογραφία χαρτιού είναι ο λόγος της απόστασης που διάνυσε:
Το μέτωπο του διαλύτη προς την απόσταση που διάνυσε η εξεταζόμενη ουσία
Το μέτωπο του διαλύτη προς την απόσταση που διάνυσε η εξεταζόμενη ουσία από το ίδιο σημείο εκκίνησης
Η εξεταζόμενη ουσία προς την απόσταση που διάνυσε το μέτωπο του διαλύτη
Η εξεταζόμενη ουσία προς την απόσταση που διάνυσε το μέτωπο του διαλύτη από το ίδιο σημείο εκκίνησης
Εμφάνιση χρωματογραφήματος είναι ο εντοπισμός πάνω στο χρωματογράφημα των:
Έγχρωμων ουσιών
Άχρωμων ουσιών
Έγχρωμων και άχρωμων ουσιών
Τίποτε από τα παραπάνω
Όταν οι χρωμοφόρες ομάδες εισέρχονται στο μόριο μιας χημικής ένωσης προκαλούν βαθυχρωμία, δηλαδή:
Μετατόπιση της απορρόφησης προς μεγαλύτερα μήκη κύματος
Μετατόπιση της απορρόφησης προς μικρότερα μήκη κύματος
Μείωση της έντασης της απορρόφησης
Μετατόπιση της απορρόφησης από την υπέρυθρη προς την ορατή περιοχή και αύξηση της έντασης της απορρόφησης
Τα πιγμέντα είναι χημικές ουσίες οι οποίες είναι:
Έγχρωμες και διαλύονται στο νερό
Άσπρες και διαλύονται στα λάδια
Έγχρωμες και δεν διαλύονται στο νερό αλλά διαλύονται στα λάδια
Κανένα από τα παραπάνω
Οι λάκες που χρησιμοποιούνται ως χρώματα στα καλλυντικά προϊόντα:
Διαλύονται στο νερό και στα λάδια
Προσδίδουν αδιαφάνεια και χρώμα
Είναι ασθενή οργανικά οξέα
Προσδίδουν πάντοτε κόκκινο χρώμα στα μέικ-απ
Τα οξείδια του σιδήρου που χρησιμοποιούνται στα διάφορα είδη μέικ-απ είναι προϊόντα:
Φυσικά και μπορούν να είναι καφέ και κόκκινα
Συνθετικά και μπορούν να είναι κίτρινα και μαύρα
Βιοτεχνολογικά και μπορούν να είναι καφέ και κίτρινα
Που το χρώμα τους εξαρτάται από την προέλευσή τους εάν δηλαδή είναι φυσικά, συνθετικά ή βιοτεχνολογικά
Στα φυσικά χρώματα περιλαμβάνονται:
Το ανάττο που είναι ζωϊκής προέλευσης
Η κοχενίλλη που είναι φυτικής προέλευσης
Το καροτένιο που είναι ζωϊκής και φυτικής προέλευσης
Οι ουλτραμαρίνες που είναι φυτικής προέλευσης
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα άσπρο πιγμέντο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα προϊόντα μέικ-απ γιατί έχει:
Μεγάλη δύναμη χρωματισμού
Εξαιρετική σταθερότητα στο φως και στη θέρμανση
Μεγάλη καλυπτική ικανότητα
Όλα τα παραπάνω
Οι περιέκτες των καλλυντικών προϊόντων έχουν ως σκοπό να:
Διατηρήσουν το προϊόν σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα
Κάνουν το προϊόν ευκολόχρηστο
Κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό στον καταναλωτή
Όλα τα παραπάνω
Τα πλαστικά συγκρινόμενα με την ύαλο έχουν τα εξής πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιούνται ως υλικά συσκευασίας των καλλυντικών προϊόντων:
Είναι ελαφριά, εύκαμπτα και αδιαπέραστα από υγρά και αέρια
Είναι ελαφριά, ανθεκτικά στις κρούσεις και παρουσιάζουν εξαιρετική διαύγεια
Είναι εύκαμπτα, ανθεκτικά στις κρούσεις και αδιαπέραστα από υγρά και αέρια
Είναι ελαφριά, εύκαμπτα και ανθεκτικά στις κρούσεις
Μέρος του νερού που περιέχεται στα καλλυντικά προϊόντα μπορεί να διαχυθεί προς το περιβάλλον όταν χρησιμοποιούνται πλαστικά υλικά συσκευασίας και να προκαλέσει:
Αναστροφή ή διαχωρισμό των γαλακτωμάτων τύπου O/W
Αλλοίωση της οσμής του προϊόντος
Μεταβολή του pH του προϊόντος
Τάγγιση των ελαιωδών ουσιών του προϊόντος
Τα συντηρητικά που περιέχονται στα καλλυντικά προϊόντα είναι δυνατόν να προσροφηθούν στην εσωτερική επιφάνεια των πλαστικών υλικών συσκευασίας τους και να προκαλέσουν:
Μείωση της ενεργής συγκέντρωσής τους
Αύξηση της σταθερότητας του προϊόντος
Αύξηση της μηχανικής αντοχής του πλαστικού
Όλα τα παραπάνω
Η διαπερατότητα είναι διαφορετική για τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την συσκευασία των καλλυντικών προϊόντων, έτσι η διαπερατότητα του υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου (HDPE) είναι:
Μικρότερη της υάλου
Ίδια με του αργιλίου
Μικρότερη του πολυπροπυλενίου
Κανένα από τα παραπάνω
Η διαπερατότητα των πλαστικών δεν εξαρτάται από τη:
Φύση του πλαστικού
Φύση του προϊόντος
Πίεση
Θερμοκρασία
Τα προωθητικά αέρια μεταφέρουν το καλλυντικό προϊόν από το δοχείο συσκευασίας στο περιβάλλον δημιουργώντας στο εσωτερικό του δοχείου:
Υποπίεση
Υπερπίεση
Υποπίεση ή υπερπίεση ανάλογα με το είδος του καλλυντικού προϊόντος
Κανένα από τα παραπάνω
Το προωθητικό αέριο στα σπρέι επιφανείας, όπως π.χ. είναι ορισμένα αποσμητικά σώματος και οι λάκκες μαλλιών βρίσκεται στην:
Αέριο φάση
Αέριο και υγρή φάση
Υγρή φάση
Στερεή φάση
Κρέμες ονομάζονται τα καλλυντικά προϊόντα τα οποία:
Χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση της επιδερμίδας
Είναι γαλακτώματα τύπου λάδι σε νερό (O/W)
Έχουν κατάλληλο ιξώδες ώστε να μη ρέουν στην θερμοκρασία περιβάλλοντος
Περιέχουν βιταμίνες Α και Ε
Ορισμένες κρέμες περιποίησης προσώπου περιέχουν ουσίες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο δέρμα από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες είναι:
Αρνητικά φορτισμένα ιόντα
Θετικά φορτισμένα ιόντα
Μη φορτισμένα συγκροτήματα ατόμων με ασύζευκτα ηλεκτρόνια
Όλα τα παραπάνω
Στις κρέμες ημέρας προστίθενται μερικές φορές αντιηλιακές ουσίες οι οποίες απορροφούν τις παρακάτω περιοχές της ηλιακής ακτινοβολίας:
Την υπεριώδη
Την υπέρυθρη
Την ορατή
Την ορατή και μέρος της υπεριώδους και της υπερύθρου
Όταν χρησιμοποιούνται οι γαλακτωματοποιημένες λοσιόν για τον καθαρισμό του προσώπου, ο αδιάλυτος ρύπος απομακρύνεται με τη μορφή εναιωρήματος ενώ ο λιποδιαλυτός:
Διαλύεται στην ελαιώδη φάση και ο υδατοδιαλυτός στην υδατική φάση
Διαλυτοποιείται και ο υδατοδιαλυτός διαλύεται στην υδατική φάση
Διαλύεται και ο υδατοδιαλυτός γαλακτωματοποιείται στην ελαιώδη φάση
Διαλυτοποιείται στην υδατική φάση και ο υδατοδιαλυτός γαλακτωματοποιείται στην ελαιώδη φάση
Το στεατικό οξύ προστίθεται μερικές φορές στις κρέμες περιποίησης προσώπου για να:
Ρυθμίσει το pH του προϊόντος ώστε να είναι παρόμοιο με αυτό του φυσιολογικού δέρματος
Θανατώσει ή τουλάχιστον να περιορίσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών
Αντιδράσει με βάσεις και να σχηματίσει άλατα που είναι γαλακτωματοποιητές O/W
Κανένα από τα παραπάνω
Οι κρέμες ημέρας είναι συνήθως:
Γαλακτώματα τύπου O/W
Γαλακτώματα τύπου W/O
Πηκτώματα (ζελέδες)
Πομάδες
Οι κρέμες ημέρας λέγονται και εξαφανιζόμενες κρέμες γιατί φαίνεται ότι:
Εξαφανίζουν τις δερματικές ατέλειες του προσώπου
Εξαφανίζουν τις ρυτίδες
Εξαφανίζονται μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα
Εξαφανίζουν τη λιπαρότητα
Οι κρέμες νυκτός είναι πάντοτε:
Γαλακτώματα τύπου O/W
Γαλακτώματα τύπου W/O
Πομάδες
Κανένα από τα παραπάνω
Το φυσιολογικό pH του δέρματος είναι:
Όξινο
Αλκαλικό
Ουδέτερο
Εξαρτάται από την ηλικία και μπορεί να έχει οποιαδήποτε αριθμητική τιμή από 2 έως 8
Η αφυδάτωση της επιδερμίδας είναι μεγαλύτερη όταν η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι:
40%
50%
60%
Δεν εξαρτάται από την σχετική υγρασία
Ο φυσικός συντελεστής ενυδάτωσης (NMF) βρίσκεται:
Πάνω στην επιδερμίδα και εμποδίζει την αφυδάτωση του δέρματος
Μέσα στο χόριο και λιπαίνει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης
Μέσα στην κεράτινη στιβάδα και εμποδίζει την αφυδάτωση του δέρματος
Μέσα στην βασική στιβάδα και διεγείρει την παραγωγή των κυττάρων
Το πυρρολιδονοκαρβοξυλικό νάτριο (Sodium PCA) θεωρείται το σπουδαιότερο συστατικό του φυσικού συντελεστή ενυδάτωσης (NMF) γιατί είναι:
Ισχυρή υγραντική ουσία
Ισχυρή λιπαντική ουσία
Άριστος δεσμευτής ελευθέρων ριζών
Κατάλληλος ρυθμιστής του pH της επιδερμίδας
Το σκουαλένιο είναι συστατικό του:
Όξινου μανδύα (υδρολιπιδικού υμενίου)
Φυσικού συντελεστή ενυδάτωσης (NMF)
Όξινου μανδύα και του φυσικού συντελεστή ενυδάτωσης
Κανενός από τους παραπάνω
Οι υγραντικές ουσίες όταν ενσωματωθούν στις κρέμες περιποίησης του δέρματος ενυδατώνουν την επιδερμίδα γιατί σχηματίζουν ένα υμένιο πάνω στην κεράτινη στιβάδα το οποίο είναι:
Αποφρατικό και μειώνει τη διαδερματική απώλεια ύδατος (TEWL)
Μερικώς αποφρακτικό και μειώνει τη διαδερματική απώλεια ύδατος (TEWL)
Υγροσκοπικό και μεταφέρει υγρασία από το περιβάλλον στο δέρμα
Όλα τα παραπάνω
Οι μαλακτικές ουσίες που περιέχονται πολλές φορές στα καλλυντικά προϊόντα είναι:
Υδατοδιαλυτές
Ελαιοδυαλυτές
Αδιάλυτες στα λάδια
Αδιάλυτες στο νερό και στα λάδια
Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα διαφημίζονται ότι έχουν pH 5,5. Αυτό σημαίνει ότι το pH τους:
Είναι ουδέτερο
Είναι όμοιο με αυτό του φυσιολογικού δέρματος
Πρέπει να είναι τέτοιο για να εξουδετερώνει τα αλκαλικά εκκρίματα του δέρματος
Όλα τα παραπάνω
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες κρέμες βάσης μέικ-απ είναι:
Οι υδατοδιαλυτές χρωστικές ουσίες
Οι λιποδιαλυτές χρωστικές ουσίες
Τα ανόργανα πιγμέντα
Οι λάκες
Η μεγάλη καλυπτικότητα των υγρών μέικ-απ προσώπου οφείλεται:
Στους ειδικούς γαλακτωματοποιητές
Στους πηκτωματοποιητές
Στα πιγμέντα και ειδικά στα οξείδια του σιδήρου
Στα πιγμέντα και ειδικά στο διοξείδιο του τιτανίου
Η ξήρανση, η τραχύτητα και η απολέπιση των χεριών μπορούν να βελτιωθούν όταν:
Τα χέρια εμβαπτιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό
Εφαρμοστούν στα χέρια προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό
Εφαρμοστούν στα χέρια προϊόντα που περιέχουν μαλακτικές και υγραντικές ουσίες
Εφαρμοστούν στα χέρια προϊόντα με όξινο pH
Οι υδατοαπωθητικές κρέμες χεριών προστατεύουν από τις ερεθιστικές ουσίες που είναι:
Υδατοδιαλυτές
Ελαιοδιαλυτές
Υδατοδιαλυτές και ελαιοδιαλυτές
Κανένα από τα παραπάνω
Οι κρέμες χεριών πρέπει να αφήνουν ένα στρώμα στα χέρια που να είναι:
Αποφρακτικό για να εμποδίζει την απώλεια υγρασίας και να ενυδατώνει τα χέρια
Λιπαρό αλλά όχι κολλώδες
Κολλώδες αλλά όχι λιπαρό
Μη αποφρακτικό για να μη μεταβάλλεται το κανονικό ίδρωμα των χεριών
Οι έγχρωμες κρέμες βάση μέικ-απ συγκρινόμενες με τα υγρά μέικ-απ έχουν:
Μεγαλύτερο ιξώδες
Μικρότερη συγκέντρωση χρωμάτων
Μικρότερη καλυπτηκότητα
Όλα τα παραπάνω
Οι κρέμες ημέρας περιέχουν πάντοτε:
Πηκτωματοποιητές
Βιταμίνες
Συντηρητικά
Αντιοξειδωτικά
Οι κρέμες για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιούνται συνήθως γιατί:
Οι καταναλώτριες τις βρίσκουν ιδανικές για να ικανοποιούν μια μόνο ανάγκη τους
Είναι πιο ευκολόχρηστες από τις άλλες κρέμες
Περιέχουν υψηλή συγκέντρωση δραστικών ουσιών
Είναι πάντοτε γαλακτώματα τύπου O/W
Οι διαλυτοποιητές προστίθενται στις τονωτικές λοσιόν προσώπου για να βοηθήσουν τη διάλυση:
Του αρώματος και των λιποδιαλυτών ουσιών
Του αρώματος και τη γαλακτωματοποίηση των λιποδιαλυτών ουσιών
Των υδατοδιαλυτών ουσιών
Όλων των ουσιών
Οι στυπτικές λοσιόν προσώπου περιέχουν στυπτικές ουσίες οι οποίες:
Εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην επιφάνεια του δέρματος
Προκαλούν σύσφιξη των πόρων και τέντωμα της επιδερμίδας
Ενυδατώνουν την επιδερμίδα
Όλα τα παραπάνω
Τα αντιοξειδωτικά προστίθενται σε όλες τις κρέμες ημέρας που περιέχουν συστατικά τα οποία είναι:
Γαλακτωματοποιητές O/W
Ακόρεστα φυτικά λάδια
Σκουαλάνιο
Κορεσμένα συνθετικά λάδια
Οι πηκτωματοποιητές (υδρόφιλα κολλοειδή διαλύματα) προστίθενται στα γαλακτωματοποιημένα προϊόντα τύπου λάδι σε νερό (O/W) για να:
Αυξήσουν το ιξώδες της εξωτερικής φάσης
Αυξήσουν το ιξώδες του προϊόντος
Σταθεροποιήσουν το προϊόν
Όλα τα παραπάνω
Κατά την παρασκευαστική διαδικασία μιας κρέμας νυκτός μεταφέρεται η υδατική φάση μέσα στην ισόογκη ελαιώδη με ταυτόχρονη ισχυρή ανάδευση (γαλακτωματοποίηση). Η κρέμα που προκύπτει είναι τύπου:
Νερό σε λάδι (W/O)
Λάδι σε νερό (O/W)
Εξαρτάται από το είδος των γαλακτωματοποιητών που χρησιμοποιήθηκαν
Εξαρτάται από το είδος των μαλακτικών και υγραντικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν
Τα συντηρητικά στα γαλακτώματα καθαρισμού βοηθούν στην απομάκρυνση από το πρόσωπο του:
Λιποδιαλυτού ρύπου
Υδατοδιαλυτού ρύπου
Λιποδιαλυτού και υδατοδιαλυτού ρύπου
Κανενός από τα παραπάνω
Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των καλλυντικών προϊόντων πρέπει να είναι απαλλαγμένο από :
Θετικά ιόντα και μικροοργανισμούς
Θετικά και αρνητικά ιόντα και παθογόνους μικροοργανισμούς
Θετικά και αρνητικά ιόντα και μικροοργανισμούς
Αρνητικά ιόντα και παθογόνους μικροοργανισμούς
Οι κρέμες α-υδροξυοξέων (ΑΗΑ) που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του δέρματος περιέχουν:
Στεατικό οξύ
Γλυκολικό οξύ
Παλμιτικό οξύ
Οξικό οξύ
Το σκουαλάνιο αναγράφεται πρώτο στη σειρά μεταξύ των συστατικών στο βάζο μιας κρέμας νυκτός. Αυτό σημαίνει ότι το σκουαλάνιο:
Περιέχεται σε μεγαλύτερη αναλογία από ότι τα υπόλοιπα συστατικά
Είναι το περισσότερο δραστικό συστατικό του προϊόντος
Είναι φυσικό προϊόν που περιέχεται στην επιδερμίδα
Είναι λιποδιαλυτό και έχει μαλακτικές ιδιότητες
Στα σαμπουάν οι κυρίως επιφανειακοενεργές ουσίες είναι οι:
Ανιονικές
Κατιονικές
Επαμφοτερίζουσες (Αμφοτερικές)
Μη ιοντικές
Για να γίνουν τα μαλλιά μαλακά, απαλά, λαμπερά και ευκολοχτένιστα προστίθενται στα σαμπουάν ειδικές ουσίες που ονομάζονται κοντίσιονερς (conditioners). Αυτές είναι: